A les portes de la sagristia

Les campanes de l’església ja han fet el seu primer toc anunciador. D’aquí a mitja hora comença la missa. Entr a la sagristia i veig uns quants fillets que s’encalcen al voltant de la taula d’enmig, uns altres acaben de pintar el dibuix de Jesús que han fet a la catequesi. El mossèn deu haver anat a aclarir quatre coses per la nau de l’església. L’escolana, o millor dit, la bona col·laboradora, també feineja dins de la sagristia, aclarint els darrers detalls per a la celebració de l’eucaristia, la celebració de la resCampanarurrecció de Crist, tota una festivitat digne de celebrar cada setmana amb tota la comunitat parroquial, envoltats de fillets, pares, àvies, nouvinguts i tot tipus de feligresos, com també deuria ser la comunitat que en un lloc i en un altre temps envoltava i seguia a Jesús. Fins i tot, aquests nouvinguts treuen el cap dins la sagristia encuriosits pel xerebet que fan fillets i demés personal. Al mossèn no li cal entrar a la sagristia per poder atendre a qualcú que se li atansa a comunicar-li o a rallar sobre quelcom. L’atenció a la gent l’ha de fer com es pot i on es pot, les hores del dia són limitades i no disposa de tot el temps que vol ni la gent pot adaptar-se sempre a horaris concrets, Jesús no tenia altre remei que fer-ho així, era la seva manera de viure i fer.

El temps s’escurça i ja toquen el toc fora un abans de començar la celebració. Els escolanets estan mig nerviosos, se peguen i juguen, forma part del ritual dels nervis de fillet. El mossèn encara no s’ha revestit i el temps se li tira damunt. Els bancs de la nau central de l’església són plens, els laterals no tant. Allà, especialment a un costat, s’hi mig amaguen els joves de la parròquia per poder-se despistar una mica de tant en tant durant la celebració. Donar una colzada al germà o a l’amic i fer-la petar en qualque moment també forma part del ritual.

Se senten les campanes per quedar. Escolans i fillada fan entrada a l’altar major per la porta que dóna a la sagristia, la qual encara resta lluminosa, en silenci, acompanyada dels precs d’un poble pecador que canta lloances a Déu i celebra la seva fe. Durant la celebració els fillets seguiran fent el lero en qualsevol moment, i des de baix, on hi ha el poble se’ls cridarà l’atenció les mateixes vegada. És ja part del ritual festiu. Qui ho necessiti entrarà a la sagristia per a anar a cercar el que hagi de menester el servei de l’altar, a descansar o anar al lavabo, i poc més, restarà silent i oberta.

El res a la Mare de Déu finalitza l’eucaristia, i en el mateix ordre que els fillets han fet entrada a l’altar també en fan sortida. Ara, la sagristia torna a bullir d’activitat. Al sarau dels escolanets s’ha afegit el dels pares que els vénen a recollir, saluden el mossèn breument, despedint-se, amb una capada, una salutació amb la mà. Un matrimoni s’entreté a rallar amb el mossèn. Els altres col·laboradors ajuden a recollir l’altar major i deixar aclarida la sagristia. Les campanes ja no sonaran fins a l’avís per a la celebració eucarística d’ensoldemà. El mossèn tanca les portes de l’església.

Han passat tres anys, ara, tot és diferent, tot ha canviat. Les campanes, dalt la torre, anuncien la mateixa celebració. Les portes de la sagristia romanen tancades abans, durant i després de l’eucaristia, sembla que s’hagi de demanar permís per entrar. Fa dos mil anys no hi havia tantes portes que barressin el pas. No són les cortines del temps de Jesús que entrellucaven el que s’hi amagava darrere. La gent està a l’expectativa de que dirà el mossèn a l’homilia. Els temps han canviat.

Les campanes tornaran a tocar demà anunciadores.

Anuncis

Quant a jutipiris

menorca ferreries biblioteques libraries
Aquesta entrada ha esta publicada en Contam coses, Fe. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s