Una mirada a les Escoles d’Adults

Una mirada a les Escoles d’Adults de Maó i de Ciutadella

L’any 1983 van aparèixer a Menorca els primers professors dedicats exclusivament a l’escola d’adults

Es Carrer de Menorca: setmanari insular, n. 77, 5/10/2007. Joan Mercadal

Una mirada enrere

Com van néixer les escoles d’adults?

Fent una rapida ullada a la història de l’ensenyament per a adults a Menorca, observem com ja des dels inicis de segle XX es comença a ges­tar, tant en diversos ateneus com en cases particulars, un ensenyament orientat cap a les persones adultes. Aquesta iniciativa va sorgir de les classes més humils amb la intenció d’allunyar l’arrelat analfabetisme, que abraçava un ampli espectre de la societat. Si més no, no va ser fins als inicis de la decada dels anys vuitanta en què aquest impuls agafa una major consistència.

Així, l’any 1983 van aparèixer a l’illa els primers professors dedicats exclusivament a l’escola d’adults. Aquest fet va possibilitar la crea­ció l’any 1985 de l’Escola d’Adults de Maó, que inicia la seva carrera amb uns 400 alumnes matriculats. Per aquells anys, només hi treballa­ven dos funcionaris, mentre que en l’actualitat són ja dinou. […]

Posteriorment, l’experiència i la necessitat van possibilitar la creació l’any 1990 del centre d’Educació d’Adults “Ciutadella”, que al princi­pi reunia únicament a tres funcio­naris, i que actualment disposa de setze treballadors en el centre. […]

Finalment, una curiositat digne de mencionar és que tot i l’existèn­cia de dos centres diferenciats a l’i­lla, l’entramat social en defensa de l’educació adulta sempre ha actuat com un tot homogeni. Evidència d’açò és l’existència d’una única Associació d’Educació d’Adults a tota Menorca, enlloc d’optar per la creació de diverses associacions locals.

L’Actualitat

Avui dia la iniciativa educativa està fortament consolidada. Clars indicadors d’açò en són l’elevat nombre d’alumnes matriculats, així com l’augment de l’oferta educati­va i la quantitat de professors que mobilitzen: 63 en el cas de Maó i 53 en el cas de Ciutadella.

Si més no, la falta d’espai és la problemàtica comuna més greu patida pels dos centres dedicats a l’ensenyament d’adults a Menorca. A més, aquesta mancança impedeix aleshores incrementar l’oferta edu­cativa i fer front a la demanda crei­xent.

Referent a aquesta demanda didàctica cal assenyalar el nombre de matriculats durant el curs 2006-­2007: 1956 alumnes en el centre territorial de Ciutadella que inclou, a més, Ferreries, Es Migjorn i Es Mercadal; i 2993 alumnes matricu­lats en el centre territorial de Maó, que inclou els municipis de Sant Lluís i Es Castell. Xifres que sumen un total de 4949 matrícules.

El total d’alumnes matriculats a les Illes Balears durant el curs 2005-2006 va ser de 9.974. D’aquests, 6.719 corresponien a Mallorca, 2.807 a Menorca i 448 a Eivissa. […] Al voltant del 28% dels matriculats procedeixen de Menorca. A més, hem de tenir en compte que a Mallorca existeixen 11 centres, mentre que a Menorca només n’hi ha dos.

Oferta del curs 2007-2008

Ensenyances inicials, Educació secundària per a persones adultes (ESPA). Preparació de proves d’accés a cicles formatius i a la Universitat, Mòduls d’FP d’Auxiliar de Clínica i Gestió administrativa, Batxillerat per a adults, classes de català i castellà per a estrangers, cursos d’informàtica, matemàtiques, llengües estrangeres (anglès, alemany, francès i italià), biologia, jardineria, excursions, massatges, maquillatge, classes de guitarra, cursos de socorrisme, decoració, dietètica, ioga, Tai-txi, ball de saló, cuina, Shiatsu, fotografia digital, entre moltes altres coses.

Anuncis

Quant a jutipiris

menorca ferreries biblioteques libraries
Aquesta entrada ha esta publicada en Gent Entitats. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s