Badar…

Emili de Balanzó. Rufus Quàdriga
Es carrer de Menorca, setmanari insular. n. 77 (5/10/2007)

Sobre un cel net i blau, pots veure, difuminades per la dis­tància, les muntanyes de Mallorca. El silenci d’aquest capves­pre que ja fuig cap a la nit és tot un luxe. Mires aquest paisatge medite­rrani i confortable i et quedes ben absort, com encantat, la ment en blanc, et sembla que voles com una gavina i que l’horitzó torna més dau­rat… ets aquí, però no hi ets, estàs ben assegut, peus ferms en terra, però voles i voles, més amunt que l’Everest. Idò, amic meu, d’això en diuen badar.

La pràctica d’aquesta activitat, avui tan poc prestigiada, és un dels més nobles i antics indicis de cultura autèntica que ens queda. És tot un luxe. Badar és un autèntic i saluda­ble revulsiu contra els nostres i més secrets sectarismes, contra intransi­gències i petulàncies que patim i practiquem; un antídot contra la vio­lència. Badar, obre el cor i estimula la ment. Badar, és posar uns grams de poesia a la prosa del món. Com pot estimar, creus tu, una persona que no és capaç de badar?

Quan badem és quan s’obra, fugaçment, la porta al món de l’inte­rior, del nostre interior. És quan podem descobrir, per exemple, que la nostra autèntica i petita pàtria -no la grossa i oficial dels falsos patrioters i profetes-, és el nostre entorn, aquesta terra humida de pluja, l’ullastre que, a cops de tra­muntana, s’inclina cap a migjorn; la roca banyada d’escuma blanquinosa de mar; les parets seques i geomètri­ques, el vol fantàstic dels estornells en un cel estirat, els bons i pocs amics, la família, la nostra lIengua, una vella i mai oblidada cançó de bressol, un calaix de records, quatre llibres, els somnis que encara ens queden…

És quan dormo que hi veig clar, deia el poeta Foix. Jo també, quan bado.

Anuncis

Quant a jutipiris

menorca ferreries biblioteques libraries
Aquesta entrada ha esta publicada en Frases Paraules. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s