Sant Carles Luanga i es seus companys màrtirs, 1885-1887

Devers el 1878, es pares Blancs des Cardenal Lavigerie van començar a fer missions a Uganda (Àfrica). Es cap de sa nació, de nom Mwanga de Bugunda, mantenia relacions homosexuals. Quan es cap des personal de missatgers de palau, Josep Mkasa, es va convertir as catolicisme li va fer saber que sa Bíblia condemnava i prohibia totalment s’homosexualitat i que l’anomena una “aberració”, que va contra de sa Llei Divina i que és totalment impròpia de sa persona humana; es Llibre Sagrat diu que “s’homosexualitat és un pecat mereixedor de sa mort” (Levític 18) i “que va en contra de sa naturalesa (Rm 1, 26) i qui la practiqui no posseirà el Regne de Déu (1Co 6, 10). Açò va indignar tant al rei, que va ordenar assassinar a Josep Mkasa dia 15 de novembre de 1885 (Sant Josep Mkasa). Una altra de ses causes de s’assassinat de Josep va ser haver recriminat al rei s’assassinat de dos missioners.

En saber aquesta terrible notícia, es altres catòlics que feien feina a palau com a missatgers o empleats, en comptes d’acovardir-se, se van armar de força i van preferir morir abans que ofendre a Déu.

Sa segona víctima va ser un petit missatger de nom Denis Sebugawo. Mwanga va voler mantenir relacions amb un jove de nom Mwafa, però aquest li va dir que es seu cos era un temple de l’Esperit Sant, i que ell se faria respectar costés el que costés. El rei va esbrinar qui li havia ensenyat as fillet aquelles doctrines i li van dir que era s’altre missatger, Denis. Assassinat Denis, se va convertir en es segon màrtir. Abans de matar-lo, el rei li va demanar: “ets cristià?” i es fillet va contestar: “sí, som cristià i ho seré fins a sa mort”.

Mentrestant, en un saló de palau, es nou cap des missatgers, Carles Lwanga, de 21 anys i substituïa a Sant Josep Mkasa, reunia a tots es joves i els recordava el que ensenyava Sant Pau a sa Bíblia: “qui cometi es pecat de s’homosexualitat tindrà un càstig inevitable per haver-se perdut” (Rm 1, 18) i els recordava que “s’homosexualitat és sa tendència a cometre accions impures amb persones des mateix sexe”, i que açò no és amor de caritat que cerca es bé de s’altra persona, sinó que és un “amor de concupiscència” per s’afecte que sent cap a persones ben semblants des mateix sexe, i que el que se cerca és satisfer es seus propis instints i inclinacions anormals cap a ses qualitats físiques de s’altre. I els narrava com ses ciutats de Sodoma i Gomorra van ser destruïdes per una pluja de foc per cometre aquest pecat, i com sa Bíblia anuncia càstigs grossos. Carles acabava ses seves xerrades recordant aquelles paraules de Jesús: “qui se declari a favor meu aquí, jo me declararé a favor seu en el cel”.

Amb aquestes instruccions de Carles Lwanga, tots es joves missatgers i empleats des palau reial d’Uganda van quedar resolts a perdre sa seva vida abans que renunciar a ses seves creences catòliques o perdre sa puresa de sa seva ànima amb un pecat d’homosexualitat.

El rei tenia com a primer ministre es terrible bruixot Katikiro, qui estava disgustadíssim perquè tots es que se tornaven cristians catòlics ja no se deixaven enganyar per ses seves bruixeries. I llavors se va proposar convèncer al rei perquè matés a tots es que s’havien declarat cristians.

Mwanga va reunir tots es seus missatgers i empleats i els va dir: “a partir d’ara queda totalment prohibit ser cristià, aquí, en es meu regne. Qui deixi de resar as Déu des cristians, i deixi de practicar aquesta religió, quedarà lliure. Qui vulgui seguir sent cristià anirà a sa presó i morirà”. I després els va donar una ordre: qui vulgui seguir sent cristià que faci una passa cap endavant. Immediatament, Carles Lwanga, cap de tots es empleats i missatgers de palau, va fer sa passa. El va seguir es més petit des missatgers, que era de nom Kisito. Tot d’una, 22 joves més van fer sa passa decisiva. Immediatament, entre cops i humiliacions, van ser duits tots a sa presó.

Es Pare missioner no havia arribat a batejar a qualcuns d’ells, i llavors, veient que sa mort era a prop, van demanar a Carles que els bategés. I allà, a sa fosca de sa presó Carles Lwanga va batejar a qui encara no havia estat batejat.

El rei els va tornar a reunir i els va demanar: “estau decidits a seguir sent cristians?”. I ells van respondre tots junts: “cristians fins a sa mort”. Llavors, per ordre des ministre Katikiro els van dur a sa presó de Namugongo, a 60 quilòmetres de distància. Pes camí van ser assassinats pes guàrdies.

Després d’haver-los tingut set dies a sa presó, enmig des més atroços sofriments, mentre reunien sa llenya per a s’holocaust, dia 3 de juny de l’any 1886, dia de l’Ascensió, els van embolicar en estores, a Carles Lwanga i a 13 companys més, i fent un immens munt de llenya seca els van cremar a tots.

Pes camí es botxins se van endur dos màrtirs més, ja majors d’edat. Un per haver convertit i batejat a uns fillets (Sant Maties Kurumba) i s’altre per haver fet que sa seva esposa se fes cristiana (Sant Andrés Kawa). En total, aquell any van morir 26 màrtirs catòlics per defensar sa seva fe i sa seva castedat.

Katikiro va ser afusellat i tirat as cans uns anys després en una revolució. El rei Mwanga va ser derrotat pes seus enemics i desterrat a acabar es seus dies en una illa solitària.

Carles Lwanga, Andrés Kagwa, i uns altres vint joves van ser beatificats el 1920. Dia 18 d’octubre de 1964, el Papa Pau VI va canonitzar es 22 màrtirs d’Uganda.

Traducció i adaptació de sa Xarxa Global Catòlica, Church Forum, sa Parroquia Sagrada Familia (Vigo) i ACI Digital.

Anuncis

Quant a jutipiris

menorca ferreries biblioteques libraries
Aquesta entrada ha esta publicada en Gent Entitats. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s